North Louisiana Wildlife Logo

MAMMALS

Black Bear Foraging - Captive

LOUISIANA BLACK BEARS

Ursus americanus luteolus

At A Glance

  • IDENTIFICATION: Large, foured legged, blond to black fur, rump higher than shoulders, small round ears
  • COMMONLY CONFUSED WITH: Large dogs
  • CONSERVATION STATUS: Least Concern - Population Increasing, but Endangered in Louisiana
  • DIET: Berries, carrion, fish, grasses, bugs, roots
  • HABITAT: Heavily vegetated forests
  • BREEDING: Every 2 years, average of 3 cubs born in January
  • BEHAVIOR: Opportunistic, solitary unless mating or mothers that have cubs, hibernate in dens built anywhere lined with grass, leaves, twigs
  • SPECIAL SKILLS: Hiding, running
  • THREATS: None (Adults), Cougars, bobcats, coyotes, male bears (Cubs)
  • SEASONS FOR VIEWING IN NORTH LOUISIANA: Spring, Summer, Fall, warm Winter days